Samenwerking Budgetcoach

Klantcase //

Wat kun je toch veel energie krijgen van een nieuwe samenwerking! Zéker als deze zo enthousiast en uniek is. Een arbodienstverlener en financieel coach komen elkaar namelijk niet snel tegen op de werkvloer. En dat is doodzonde. Want wat levert er nu meer stress op dan financiële problemen? Precies. Daarom sloten wij de handen ineen met José Altena-Prins van Prins & van Urk. Tijd om hierover meer te vertellen! 

Mensen helpen 

In 2007 ging José een andere samenwerking aan, namelijk met Bart van Urk. Destijds was zij vijf jaar in dienst bij het bedrijf van haar vader: Dick Prins financieel advies, opgericht in 1996. Samen met Bart kocht José aandelen en wijzigde ze de naam naar Prins & van Urk financieel advies. José: “Bart en ik kregen steeds meer het gevoel dat we ook iets maatschappelijks wilden doen. En in mijn omgeving kom ik genoeg verhalen tegen van mensen die in ernstige financiële problemen raken, vanwege ziekte of een ongeval. Ontzettend schrijnend natuurlijk. 

Van de ene op de andere dag kan je complete uitgaven- en inkomstenpatroon veranderen. De eerste twee jaar van ziekte moet de werkgever het loon doorbetalen, maar daarna heb je alleen nog recht op een beperkt inkomen. Hoeveel dit is, is afhankelijk van de restverdiepcapaciteit die bepaald wordt door keuring van het UWV en de voorzieningen die de werkgever wel of niet heeft afgesloten. De terugval kan zeer fors zijn. En zelfs de kleinste dingen die veranderen hebben impact op je budget. Zo kon iemand na een hersenbloeding geen voordelige héle groenten meer kopen, maar alleen gesneden, omdat zijn arm niet meer functioneerde. 

Daarnaast had ik ook zin om verder te ontwikkelen, dus dit alles bij elkaar zorgde ervoor dat ik tegenwoordig als gecertificeerd budgetcoach door het leven ga! Elke vijf jaar moet ik opnieuw examen doen en ook zijn er jaarlijkse verplichtingen om mijn kennis op peil te houden. Super interessant.” 

Financial coaching

José en Bart besloten hun dienstverlening uit te breiden met financial coaching. “Budgetcoach vinden we geen fijn woord, dit heeft wat ons betreft een negatieve lading. En dat hoeft helemaal niet. Natuurlijk is financiën of verzekeringen niet de favoriete bezigheid van de gemiddelde mens, en al helemaal niet van iemand die financiële problemen heeft. Maar als je er één keer goed induikt, breng je wel je huishoudboekje op orde. En kun je je weer focussen op beter worden of re-integreren. 

Financiële stress kan in sommige gevallen leiden tot verzuim. En andersom: verzuim door ziekte of een ongeval kan voor financiële stress zorgen. Dit kan iedereen overkomen. Daarom wil ik deze mensen graag helpen en voorkomen dat de situatie verslechtert. Met financial coaching los ik geen schulden op, maar ik breng wel het huishoudboekje op orde, maak maand- of jaarbudgetten en zorg dat de persoon in kwestie dit zo snel mogelijk zelf kan.” 

Financiële stress

“Als werkgever wil je natuurlijk voorkomen dat medewerkers verzuimen. Op een ongeval heb je geen invloed, maar bij financiële stress kun je wel degelijk iets betekenen. Sterker nog: je kunt het soms zelfs voorkomen. Financial coaching kan namelijk ook preventief worden ingezet, door dit bijvoorbeeld als secundaire arbeidsvoorwaarde aan te bieden. Net als dat je misschien een sportabonnement aanbiedt voor lichamelijk welzijn, stimuleer je hiermee de financiële gezondheid. 

In de arbo-wereld gaat veel aandacht naar de lichamelijke en psychische gesteldheid van medewerkers. Maar de financiële situatie kom vaak minder aan bod, terwijl dit heel veel stress kan geven. Er heerst ook een taboe op: je praat er niet over of je wel of niet rond kunt komen. Mensen schamen zich hiervoor of weten niet waar ze naartoe moeten en modderen maar wat aan.” 

Goed werkgeverschap

José beseft maar al te goed dat het tijd is voor verandering. “Ik kwam in contact met Arboz en de klik was er direct, lekker fris en no-nonsense! Samen willen we voorkomen dat medewerkers verzuimen of uiteindelijk bij schuldhulpverlening belanden. Bedrijven kunnen ons ad hoc (bijvoorbeeld bij loonbeslag) of preventief inschakelen. Denk hierbij aan één keer in de vijf jaar een gesprek met een financiële coach, als secundaire arbeidsvoorwaarde. Dat zou echt elke goede werkgever moeten doen!” 

Verzuimpreventie 

Voorkomen dat medewerkers verzuimen vanwege financiële stress? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. We brengen hun huishoudboekje graag op orde, zodat zij in alle rust bij jou kunnen blijven werken! 

Gratis e-book

Download ons e-book

Burn-outs: zo voorkom en herken je dreigend verzuim