Samenwerking Jumbo

Klantcase //

Echte ondernemers durven levensveranderende keuzes te maken. Karin Wahle deed dit al op 26jarige leeftijd. Toen besloot ze samen met haar vriend de supermarkt van zijn vader over te nemen. Haar studie Rechten gooide ze om van straf- naar arbeidsrecht en inmiddels zijn ze ruim vijftien jaar trotse eigenaars van JumboWahle in Leusden. We vroegen haar waarom ze destijds deze beslissing maakte én waarom ze ons al sinds ons bestaan inschakelt bij complexe arbozaken. 

It’s a love story 

Het verhaal van Karin als ondernemer begon met liefde in de supermarkt. Zij achter de kassa en haar vlam William als manager DKW (droog- en kruidenierswaren en diepvries). Karin: “Destijds werkten we nog in een andere C1000. Dit was voor mij een bijbaan, ik studeerde daarnaast Rechten. Inmiddels is William mijn man en in 2007 namen we de supermarkt van zijn vader over. 

Zolang als we elkaar kennen, werken we al samen. Tussendoor heb ik ook nog even als pensioenjurist gewerkt, maar op kantoor zitten en de hele dag bezig zijn met dossiers paste niet zo goed bij mij. Doe mij maar de dynamische supermarktwereld, veel leuker! Ik vind het heerlijk om ondernemer te zijn. De zelfstandigheid en verantwoordelijkheid die hierbij komt kijken en het maken van eigen beslissingen geeft mij energie. Er staat niemand boven je die zegt hoe het moet, lekker uitdagend. 

Die grote verantwoordelijkheid kan ik wel delen. William beheert de klantzijde en ik regel de proceskant. Zo voer ik dagelijks controles uit en bespreek ik met teamleiders wat er speelt en wat er die week niet of juist wel goed ging. Daarnaast hebben William en ik elke week een strategische sessie, waarin we onze visie bespreken. Dit is niet iets wat we aan de keukentafel bespreken, want we hebben ook nog drie dochters die aandacht verdienen!” 

Mensgericht ondernemen

Het leukste aan haar werk vindt Karin het werken met mensen. “Duurzaam en mensgericht ondernemen zit verankerd in onze bedrijfsvoering. Daarom past Arboz ook zo goed bij ons als arbodienstverlener. Wij willen alles zo goed mogelijk regelen voor onze mensen, bieden allerlei opleidingen én dagen hen, en onszelf, zoveel mogelijk uit. Verder is Jumbo-Wahle een supermarkt met een rijke historie in Leusden en is onze lokale betrokkenheid groot. Onze producten komen van lokale telers en specialisten en op het gebied van sponsoring focussen we ons voornamelijk op Leusden. Ik ben enorm trots op wat we tot nu toe met elkaar hebben bereikt!” 

De dynamische supermarktwereld

Karin vertelt dat er in de supermarkt altijd ad hoc zaken voorbijkomen die direct moeten worden opgepakt. “We hebben 125 mensen in dienst, dus hier komt natuurlijk veel bij kijken. Ziekteverzuim komt altijd onverwachts en de komst van COVID maakte snel schakelen belangrijker dan ooit. De maatregelen veranderden continu en dit had grote impact op onze winkel. 

Het was een hectische periode. Bezoekers die kwamen hamsteren en personeel dat bang was om ziek te worden óf in quarantaine moest. En dan heb ik het nog niet eens over de invoering van de klantenteller en preventieschermen. We moesten overal rekening mee houden en goed op de hoogte zijn. Ik heb daarom ook een aantal keer contact gehad met Arboz om even te sparren.” 

Verstand van supermarktbranche

“Ik ken Arboz directeur Sandra al heel lang. Zij werkte ooit op de HR-afdeling van Schuitema, het bedrijf dat onder andere eigenaar was van de C1000 formule. Toen ze voor zichzelf begon, schakelden mijn man en ik haar in voor een bepaalde case. Sindsdien hebben we altijd contact gehouden en toen ze bij Arboz startte zijn we direct overgestapt. 

We hebben een hele goede klik met Sandra, het is fijn om met haar te sparren. Vanwege haar ervaring bij Schuitema weet ze precies wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een supermarkt en welke functies er precies zijn. Die kennis is essentieel voor goede begeleiding bij bijvoorbeeld verzuimgevallen. Daarnaast is Sandra heel realistisch. Ze is niet pro werkgever of pro werknemer, maar adviseert op basis van een gezonde mix hierin. Ook de vertaalslag van het advies van de bedrijfsarts naar de praktijk weet ze goed te maken.” 

Breed netwerk

Ondanks haar uitgebreide kennis van arbeidsrecht en grote betrokkenheid bij haar mensen, geeft Karin aan dat ze het fijn vindt om bij complexe situaties een professional in te kunnen schakelen. “Veel ziekteverzuimzaken pak ik zelf op, maar als het om een langdurige periode gaat of er is een probleem, dan neem ik altijd contact op met Arboz. Ik ben blij dat een samenwerking op deze manier bij hen mogelijk is. 

Ik vind het ook fijn dat zij niet alles medicaliseren. Zo hebben we ooit te maken gehad met een collega in heftige rouw, die wij natuurlijk de juiste begeleiding en hulp wilden bieden. Sandra heeft toen een hele goede rouwcoach aangeraden en dit heeft ontzettend geholpen. 

Het brede netwerk van Arboz kwam ook te pas in een situatie waarbij een collega relatief veel moeite had met veranderingen. We zijn via Sandra in contact gekomen met een jobcoach die zeer effectief aan de slag ging. In plaats van thuiszitten met een burn-out, kon onze collega zichzelf goed ontwikkelen met behulp van concrete handvatten. Dit was natuurlijk fantastisch.” 

Echt van toegevoegde waarde

“Bij arbozaken komt niet altijd een bedrijfsarts aan te pas. Elke situatie en ieder mens is anders, hier moet goed naar gekeken worden en Arboz doet dat. Daarnaast is het fijn om bijvoorbeeld in conflictsituaties met medewerkers een onafhankelijk persoon in te kunnen schakelen. Zo zet Arboz ook deskundigen in voor interventies, die precies de angel eruit weten te halen. 

Als werkgever is dit een stuk lastiger, omdat je een directe relatie met elkaar hebt en de emoties soms hoop oplopen. Als buitenstaander kon de deskundige de focus terugbrengen naar waar het echt om ging en konden we concrete vervolgstappen bepalen. 

Nou, genoeg voorbeelden dus waar Arboz zeker van toegevoegde waarde voor ons was. Ik zou ze als arbodienstverlener dan ook van harte aanbevelen!” 

Wil jij ook áltijd kunnen terugvallen op een professionele en zeer betrokken arbodienstverlener? We leren jou en je bedrijf graag beter kennen! 

Gratis e-book

Download ons e-book

Burn-outs: zo voorkom en herken je dreigend verzuim