Samenwerking Remedium

Klantcase //

Maar liefst 171 werkgevers in de drogisterijbranche de juiste arbodienstverlening bieden? Tuurlijk! Dit doen we vol energie en in opdracht van Remedium: hét verzuimloket voor deze branche. Dit betekent dat dagelijks meer dan duizend medewerkers op ons rekenen. Dag in dag uit behartigen we hun belangen en verkleinen we tegelijkertijd de kans op verzuim. Ben je benieuwd hoe we dat doen? Dit vertellen we je graag, door in gesprek te gaan met bestuurslid Nicole Hoetjes!
Samenwerking Remedium

Koninklijke Nederlandse Drogisten Bond

Remedium begeleidt ondernemers bij verzuim en voert hun arbodienstverlening uit. Nicole: “De stichting is in 1999 opgericht door de Koninklijke Nederlandse Drogisten Bond (KNDB). De KNDB is de brancheorganisatie voor zelfstandige ondernemers in de drogisterijbranche. Remedium was destijds het eerste brancheverzuimloket dat het mkb ontzorgde op het gebied van verzuim.  

Ik werk al 29 jaar bij de KNDB en in 1999 schreef ik mee aan het concept Remedium. Vanaf dat moment ondersteunde ik de stichting altijd in de uitvoering, en sinds tien jaar ben ik bestuurslid. In mijn functie heb ik veel contact met aangesloten deelnemers. Ik vertegenwoordig hun aan de cao-tafel, volg ontwikkelingen in de branche en wet- en regelgeving op gebied van arbeidsvoorwaarden en poortwachter op de voet en geef op basis hiervan mede sturing aan Remedium.” 

Arbodienst drogisterijbranche 

De uitvoering van de arbodienstverlening van Remedium wordt sinds 2020 gedaan door Arboz. “Het allerbelangrijkste vind ik dat de ondernemer zich écht begrepen en geholpen voelt. De uitvoerende arbodienst is hierin allesbepalend. Daarom zijn we erg kritisch en gaan we natuurlijk niet zomaar een samenwerking aan. 

Maar met Arboz voelde het direct goed. Met directeur Sandra werk ik al zo’n tien jaar samen binnen talloze verzuimdossiers en met directeur Renée klikte het ook vanaf de eerste ontmoeting. Zij vormen het hart van het casemanagementteam van Remedium en voeren het verzuimbeleid van onze deelnemers uit.  

De casemanagers zitten dicht op de ondernemers, weten wat er speelt binnen de branche en kennen de weg naar financieringsbronnen. Van onze deelnemers krijg ik goede berichten terug over de uitvoering door Remedium. Hier zijn wij natuurlijk hartstikke blij mee.” 

Verzuimpreventie

Naast verzuimbegeleiding focust Remedium zich op preventie. “Van oudsher heeft de branche veel te maken met fysieke klachten, vanwege het staande beroep. En natuurlijk is dat niet helemaal verdwenen, maar het kantelt wel. Verzuim vanwege psychische redenen treedt ook bij ons steeds vaker op. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat ondernemers bijbehorende signalen vroegtijdig herkennen én de juiste ondersteuning bieden aan hun medewerkers. Op die manier kan verzuim soms worden voorkomen.  

In 2013 heeft de KNDB het initiatief genomen tot de oprichting van stichting Duurzame Inzetbaarheid Drogisterijen (DID).  Met als doel dat medewerkers in de zelfstandige drogisterijbranche op een plezierige en gezonde manier aan het werk kunnen blijven tot aan hun pensioen. DID investeert in preventie en haalt financiële drempels weg bij de inzet van interventies.”

Handson casemanagers

Om verzuim te voorkomen of voorspoedig op te lossen, is timing essentieel. “Een drogisterijondernemer weet alles van zijn assortiment, maar weinig over ingewikkelde arbeidszaken. Dus de winst in de drogisterijbranche zit deels in de vlotte samenwerking van drie partijen: Remedium voor verzuim, KNDB voor werkgeversondersteuning en DID voor inzetbaarheid. Door onze korte lijnen komt begeleiding snel tot stand, hierin speelt Arboz natuurlijk een belangrijke rol. 

De casemanagers van Arboz hebben een echte hands-on-mentaliteit en nemen onze deelnemers van A tot Z bij de hand. Niet alleen de 171 drogisterijondernemers, maar ook de 168 tabaksdetaillisten die hun arbodienstverlening bij Remedium onderbrengen. Een behoorlijke klus, al die kleine ondernemers. Daarom zitten we vanuit Remedium sowieso een paar keer per jaar om tafel met Arboz. Zodat onze neuzen dezelfde kant op blijven staan en zodat we van elkaar weten wat er speelt. Ik kijk ernaar uit om de samenwerking op deze manier voort te zetten!” 

Professionele arbodienstverlening

Werk jij ook als zelfstandig ondernemer in de drogisterijbranche, maar ben je nog niet aangesloten bij Remedium? Meld je via deze link alsnog aan bij de stichting. Dan staan wij voor je klaar als je ons nodig hebt! 

Gratis e-book

Download ons e-book

Burn-outs: zo voorkom en herken je dreigend verzuim