Cruciale eerste 6 weken van verzuim: wat te doen?

Blog

In de eerste zes weken na een ziekmelding heb je de grootste kans om verzuim te beïnvloeden. Dus meldt Eva zich ziek? En vermoed je dat dit niet gaat om een griepje? Dan is het aan jou om gelijk in actie te komen! Na die zes weken moet Eva verplicht naar de bedrijfsarts en starten de Wet verbetering poortwachter en medische kosten.  

Verzuim

Maar door snel te handelen, kun je soms voorkomen dat Eva langdurig uitvalt. Het belang daarvan hoeven we je vast niet uit te leggen. Toch halen we de cijfers er nog even bij: één verzuimdag kost je gemiddeld driehonderd euro. Dus dat het alleen al om financiële redenen cruciaal is om langdurig verzuim te voorkomen, is glashelder. Maar wat kun je in die periode het best doen? 

Preventief verzuim

Eerst staan we graag even stil bij misschien wel de allerbelangrijkste periode: die vóór de afmelding. Want vermoed je dat Eva niet ‘gewoon ziek’ is? Dan ving je vast en zeker van tevoren signalen op. Was ze bijvoorbeeld prikkelbaar, zag ze er vermoeid uit of herkende je deze andere signalen? Dan kan het zijn dat Eva al langer ergens last van heeft. 

Het is niet alleen belangrijk dat je dit soort signalen vroegtijdig herkent en aanpakt, maar er komt nog veel meer kijken bij professionele verzuimpreventie. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Dus als arbodienst denken we graag met je mee over de risico’s binnen jouw team en vertellen we hoe je aan de slag gaat met duurzame inzetbaarheid. Lees hier meer over onze kennis en ervaring op het gebied van preventie en vitaliteit. 

Tip: Download ons gratis e-book ‘Burn-outs: zo voorkom en herken je dreigend verzuim’.

Moment van ziekmelding

Als Eva je opbelt om zich ziek te melden en je van tevoren al signalen opving, is het verstandig om dit direct met haar te bespreken. Ook als Eva aangeeft alleen griep te hebben. Het kan zijn dat ze eigenlijk andere lichamelijke of psychische klachten heeft, maar dit nog niet durft te delen. Geef haar daarom de ruimte en laat weten dat je je zorgen om haar maakt. 

Als werkgever mag je niet vragen wat voor klachten Eva heeft of waarom ze zich precies zich ziekmeldt. Maar je mag wél vragen hoe het verder met haar gaat. Is ze blij met haar werk? Gaat het goed binnen haar team? En ervaart ze een gezonde werk-privébalans? Door dit soort vragen te stellen achterhaal je mogelijk of er meer speelt. 

Tip: Lees deze vijf tips hoe je als bedrijf omgaat met verzuim door rouw. 

Eigenaarschap

Iets anders wat je moet vragen tijdens de ziekmelding is of er werkproblemen ontstaan door Eva’s afwezigheid. Heeft ze haar verantwoordelijkheden overgedragen aan collega’s? Zijn er taken die ze toch nog kan oppakken om haar team te ontlasten? En wat gaat ze doen om haar herstel te bevorderen? 

Je wil dat Eva verantwoordelijkheid neemt voor haar verzuim en eigenaarschap toont. Dit creëer je in je bedrijfscultuur door verzuim bespreekbaar te maken. Leg uit dat je als leidinggevende verantwoordelijk bent voor het verzuim, dat je een aantal vragen moet stellen tijdens een ziekmelding en hoe belangrijk collegialiteit is. 

Want meldt Eva zich daarna ziek? Dan weet ze hoe jouw bedrijf hiermee omgaat en staat ze stil bij de gevolgen voor haar team. Wens je Eva alleen veel beterschap en hang je daarna op? Dan maak je ziekmelden wel erg laagdrempelig. 

Contact houden

Ook na de ziekmelding van Eva is het belangrijk dat je de vinger aan de pols houdt. Je kunt dit uitbesteden aan je arbodienst, maar wij geloven juist sterk in eigen regie. Want alleen dan blijf je als leidinggevende verbonden met Eva. Check regelmatig hoe het met haar gaat en vraag opnieuw goed door als de situatie niet verbetert. 

Komen jullie er samen niet uit? Dan kun je ons altijd bellen om in gesprek te gaan met Eva. Als taakgedelegeerde casemanager mogen wij wel medische vragen stellen en hebben we geheimhoudingsplicht. Wij zorgen ook dat Eva binnen twee weken bij een bedrijfsarts terechtkan. Hier lees je wat Eva verder van ons kan verwachten. 

Voor leidinggevenden

De meeste leidinggevenden leerden tijdens hun opleiding niet hoe ze het best omgaan met (naderend) verzuim. Daarom organiseren wij speciaal voor deze groep verzuimtrainingen. Hierin delen we onder andere wat je als leidinggevende wel en niet mag in een situatie zoals met Eva. Alvast een tipje van de sluier: je mag meer dan je waarschijnlijk denkt. 

Zo is het bijvoorbeeld wel toegestaan dat je Eva vraagt of ze al naar de huisarts is geweest. Je mag meer vragen dan je misschien verwacht. Sterker nog: in de Wet verbetering poortwachter staat dat je verplicht bent dit te doen. Wil je hierover meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. We vertellen je graag meer over onze verzuimtraining! 

Tip: Bekijk alvast de vier basisprincipes van verzuim die je als werkgever in ieder geval moet kennen

Gratis e-book

Download ons e-book

Burn-outs: zo voorkom en herken je dreigend verzuim