Rouw op de werkvloer: 5 tips hoe je als bedrijf hiermee omgaat

Blog

Eva zondert zich af op de werkvloer. Ook komt ze lusteloos en ongeïnteresseerd over. Dit valt wel te verklaren: ze verloor onlangs een dierbare. En het zijn klachten die veel voorkomen bij rouw. Maar als werkgever hoor je die signalen niet alleen te herkennen, je hoort er ook wat mee te doen.

Tuurlijk, rouw is een gevoelig onderwerp. Maar juist jij kunt de werkomstandigheden laten aansluiten bij wat Eva nodig heeft. Dat is niet alleen menselijk om te doen: het verkleint ook de kans dat ze langdurig verzuimt. 

In dit artikel helpen we je op weg hoe je als werkgever de juiste begeleiding biedt aan rouwende medewerkers. Met vijf tips over omgaan met rouw op de werkvloer! 

1: Houd contact met Eva

We zeiden het al: negeer rouwklachten absoluut niet. Ook al vind je het lastig om ondersteuning te bieden. Dat snappen we heel goed. Ieder mens gaat tenslotte anders om met verlies en je wil in zo’n situatie beslist niets verkeerd doen. Maar eigenlijk kun je maar één fout maken: niets doen. 

Toch krijgt 21% van de medewerkers in rouw te weinig steun van de werkgever om goed te kunnen functioneren. Voorkom dat jij bij dit percentage hoort: houd contact met Eva. Wens haar sterkte, laat af en toe weten dat je aan haar denkt en stuur een kaartje. Wat je ook doet om haar een hart onder de riem te steken: het is goed. Zolang je maar laat zien dat je er voor Eva bent.

2: Bepaal samen met Eva het rouwverlof

Wist je dat een medewerker na het overlijden van een dierbare gemiddeld 143 dagen verzuimt? Het kan dus zijn dat Eva door haar verlies tijdelijk niet in staat is om te werken. Dat is volkomen begrijpelijk. Het belang van werk verdwijnt nu eenmaal naar de achtergrond in zulke gevallen. 

Is er in jouw cao geen rouwverlofregeling of calamiteitenverlof opgenomen? Ga dan in gesprek met Eva en zoek samen naar een oplossing. Bied haar de mogelijkheid om te rouwen naar behoefte. De meeste collega’s willen al snel weer aan de slag. Dit kan namelijk afleiding bieden. Maar of dit ook voor Eva geldt, achterhaal je alleen door er open over te spreken. 

3: Pas Eva’s werkomstandigheden aan

Gaat Eva weer aan het werk? Bespreek dan direct met haar hoe ze dit voor zich ziet. Hoe vindt ze het om weer naar kantoor te komen? Wat verwacht ze van haar collega’s? En wat heeft ze van jou nodig om zo goed mogelijk te kunnen functioneren? 

Waarschijnlijk staat ze niet direct te trappelen om een nieuw project op te pakken. Misschien is het zelfs nodig om haar verantwoordelijkheden tijdelijk aan te passen. Ook dit kun je enkel bepalen door het gesprek met haar aan te gaan. 

4: Ga ook in gesprek met Eva’s collega’s

Emily die zich geen houding weet te geven, Henk die ineens verdwijnt en Leonie die ongemakkelijk zegt ‘dat tijd alle wonden heelt’. Je hebt het liever alle drie niet op het moment dat Eva voor het eerst weer naar kantoor komt. 

Creëer daarom van tevoren een begripvolle werkomgeving. Ga in gesprek met Eva’s directe collega’s en voorkom dat ze geïsoleerd raakt. Help elkaar om te gaan met de situatie, waarschijnlijk vindt iedereen dit lastig. Maar juist door er wél over te praten helpen jullie Eva bij het verwerken van haar verdriet. 

5: Bied Eva professionele rouwbegeleiding

Wist je dat verzuim door rouw met minimaal 25% kan worden teruggebracht door goede begeleiding? Daarom kun je ons altijd hiervoor inschakelen. Zo werken we op het gebied van rouwbegeleiding samen met Dearly: de social tech-startup voor ondersteuning bij verlies en rouw. 

Ben je benieuwd wat onze samenwerking kan betekenen voor jouw bedrijf? Lees dan dit artikel waarin we hierover in gesprek gaan met founder Pieter van der Oest. En neem vooral contact op als je de mogelijkheden wil bespreken! 

Gratis e-book

Download ons e-book

Burn-outs: zo voorkom en herken je dreigend verzuim