Samenwerking Rookie Minds

Klantcase //

Menig bedrijf heeft een directeur, een aantal managers of teamleads en werknemers. Het Utrechtse bedrijf The Rookie Minds zit alleen nét even anders in elkaar. Het bedrijf is namelijk een holacratie, wat inhoudt dat iedereen zijn eigen baas is, zelf bepaalt waar en wanneer hij werkt en de winst? Die delen ze met z’n allen.  

Samenwerking The Rookie Minds

Maar ja, als niemand een baas of teamlead heeft – bij wie meld je je dan ziek? Met wie ga je het gesprek aan wanneer je dreigt te verzuimen? En hoe pak je verzuim aan op een humanistische manier, waarin je de mens centraal zet? Met die vragen kwam The Rookie Minds bij ons terecht. 

Bijzonder bedrijf

The Rookie Minds is geen doorsnee bedrijf, dat mag duidelijk zijn. Maar hoe kwam dit bedrijf nu tot stand? Brechje Kuiper, strategisch consultant bij The Rookie Minds, vertelt: “Onze oprichters komen vanuit een managementpositie bij een ander, groot bedrijf. Daar merkten ze dat ze een traditionele, hiërarchische organisatie hadden gebouwd waar werknemers onder werktijd niet dezelfde verantwoordelijkheid en autonomie kregen, die ze in hun privétijd wél hadden. Dat is natuurlijk zonde, want zo waren er een hoop mensen die niet al hun talent konden inzetten. 

Ze realiseerden zich dat dat niet de manier was waarop zij een bedrijf wilden runnen. En dus besloten ze om helemaal opnieuw te beginnen. Een jaar lang deden ze onderzoek naar manieren om het compleet anders aan te pakken. Hun uitgangspunt? Mensen in hun recht zetten en de verantwoordelijkheden geven die ze aankunnen. Daarbij staan werken vanuit talent en doen wat je leuk vindt centraal. Vanuit die filosofie ontstond acht jaar geleden The Rookie Minds.” 

Missie en visie

En dat uitgangspunt past The Rookie Minds niet alleen toe op hun eigen organisatie, als consultancybureau helpen ze namelijk andere bedrijven om dit óók na te streven. Brechje legt uit: “Onze missie is om de mens centraal te zetten in hun werk. Bedrijven komen naar ons toe met een vraagstuk of probleem, bijvoorbeeld dat het ze niet lukt om vacatures te vullen. Maar vaak ligt de oorzaak van dat probleem juist ergens anders, bijvoorbeeld doordat de kernwaarden van het bedrijf niet duidelijk zijn of doordat er geen duidelijke stip op de horizon is.  

Als een bedrijf dat namelijk niet duidelijk heeft, kunnen kandidaten op de arbeidsmarkt zich daar ook niet aan verbinden en wordt het lastiger om de juiste mensen aan te trekken. Samen kijken we dan hoe we dat kunnen aanpakken, we noemen dat ‘humanizing work’. Maar we verwachten niet dat ieder bedrijf daarin dezelfde stappen zet als wij, hoor. We kijken altijd naar wat bij hen past, bij hún missie en de mensen binnen hún organisatie.” 

Een eigen specialisatie

Om die problemen aan te pakken, werken alle Rookie Minds vanuit hun eigen specialismes. “Ik ben dol op strategische en HR-vraagstukken”, vertelt Brechje. “Dus als de oplossing voor een probleem ligt in het aanscherpen van de bedrijfsstrategie, kom ik naar zo’n bedrijf toe. Een andere collega is ervaren leiderschapscoach, die helpt wanneer er bijvoorbeeld een gat zit tussen management en uitvoering. Weer een andere collega is goed met processen en structuren. Zo werken we allemaal vanuit onze eigen kracht en expertise.”

Great minds think alike

Vanuit haar consultancyrol bij The Rookie Minds vervulde Brechje in 2020 een interim HR-positie bij een ander bedrijf. “Zij waren klant bij Arboz en zo kwam ik met ze in contact. Onze organisaties werken vanuit dezelfde mindset: de mens centraal zetten. Het klikte dus gelijk al goed met Arboz.  

Een volgende opdrachtgever werkte met een arbodienst die slecht bereikbaar was en niet genoeg met ze meedacht. Toen ik dat zag, adviseerde ik ze direct om ook over te stappen op Arboz. Zo ging dat een paar keer, tot het moment dat we zelf ook klant werden bij Arboz.”  

Centraal aanspreekpunt

Doordat The Rookie Minds zelfsturend is georganiseerd, werkt verzuim ook nét even anders. “Het is voor ons belangrijk dat we een partner hebben die snapt hoe wij georganiseerd zijn. Want tja, als je ons adviseert om iets met de leidinggevende te bespreken, dan help je ons daarmee niet – er is namelijk geen leidinggevende. En doordat iedereen bij ons op gelijke voet staat, is er dus niemand die zegt: zo moet je het doen. Dat brengt veel flexibiliteit, maar dat is soms juist ook lastig. Want als je álle kanten op kunt, welke kies je dan?” 

Daarom spraken we af dat Brechje, met haar HR-ervaring, het centrale aanspreekpunt zou vormen voor ons én voor alle andere Rookie Minds. “Op die manier weet iedereen ten alle tijde met wie ze contact kunnen opnemen voor zowel vragen als advies. En hoewel ik natuurlijk gelijk sta aan al mijn collega’s, kan ik wel met ze meedenken, ze koppelen aan Arboz of namens hen een vraag stellen. Zo kijken per situatie samen naar de beste aanpak en oplossing.”  

Arboz doet het anders

Hoe Brechje onze samenwerking ervaart? “Arboz begrijpt dat onze mensen altijd op één staan. Ze spreken daarin echt dezelfde taal als wij. Als consultant heb ik met meerdere arbodiensten gewerkt en ik zie dat Arboz de dingen écht anders aanpakt. Zo staan ze altijd voor je klaar en werken ze vanuit kennis en expertise. Hebben ze het antwoord op je vraag niet direct paraat, dan zoeken ze het tot op de bodem voor je uit. Dat waardeer ik enorm. 

Het leuke aan Arboz is daarnaast dat zij ons óók wel eens bellen. Bijvoorbeeld als een klant van ze veel te maken heeft met verzuim en Arboz vermoedt dat de oorzaak daarvan uit hun bedrijfscultuur stamt. Dan bellen ze ons, om advies te vragen. We hebben als het ware een beetje zakelijke verkering, haha.”  

Overstappen van arbodienst?

Ben jij ook toe aan een arbodienst die écht voor je klaarstaat? Die jouw bedrijf door en door begrijpt en graag met je meedenkt over de best passende oplossing? Kom dan eens langs op ons kantoor in Baarn, om kennis te maken tijdens een kopje koffie. Of bel ons gerust eens op – we helpen je graag verder! 

 

Gratis e-book

Download ons e-book

Burn-outs: zo voorkom en herken je dreigend verzuim