5 veranderingen: Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

Blog

Een zieke medewerker die de hele dag onbereikbaar is? Dát mag van de wet simpelweg niet meer. Dus heeft Eva griep? Dan moet ze sinds 1 augustus 2022 verplicht bereikbaar zijn voor jou als werkgever. Die dag is namelijk binnen heel Europa een nieuwe wet ingegaan: de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. 

Alweer nieuwe wet- en regelgeving voor mijn bedrijf? We horen het je denken. De arbowereld kent inderdaad vele – en soms ingrijpende – wetswijzigingen. Gelukkig hoef jij die ontwikkelingen niet allemaal bij te houden. Dat doen wij voor je! Dus in dit artikel lees je gewoon even snel wat je écht moet weten. 

1: Eva moet voortaan bereikbaar zijn bij ziekte 

Sinds 1 augustus is het niet meer de bedoeling dat Eva bij ziekte haar telefoon volledig uitzet. Als jij als werkgever – of bijvoorbeeld de arbodienst – wil bellen, is het wettelijk verplicht dat zij hiervoor voldoende gelegenheid biedt. Is Eva op bepaalde momenten slecht bereikbaar vanwege een bezoek aan de dokter? Dan moet ze dit van tevoren bij je aangeven. Doet ze dit niet? Dan heb jij het recht om passende maatregelen toe te passen. 

2: Eva moet verplichte scholing kosteloos en grotendeels binnen werktijd kunnen volgen 

Volgt Eva een verplichte opleiding, zodat ze nog waardevoller wordt voor jouw bedrijf? Dan sprak je vast een studiekostenregeling af. Want als jij die opleiding vergoedt, wil je natuurlijk niet dat zij tijdens of kort na de opleiding ontslag neemt. 

Toch is dit sinds 1 augustus veranderd. Sindsdien móét je de kosten van verplichte scholing vergoeden en mogen afspraken over verrekening of terugbetaling niet meer. Sprak je vóór die datum een regeling met Eva af? Dan is deze simpelweg niet meer geldig. Daarnaast moet de verplichte opleiding zoveel mogelijk tijdens werktijd plaatsvinden. 

3: Eva heeft recht op meer informatie in haar arbeidsovereenkomst 

Staat in de arbeidsovereenkomst van Eva in ieder geval haar loon, de aanvang van het dienstverband, haar functie en de toepasselijke cao? Dat is mooi, maar niet meer voldoende. Sinds 1 augustus moet je namelijk ook informatie verstrekken over: 

  • De (wisselende) werkplek 
  • Aanspraken op andere vormen van betaald verlof (naast vakantie) 
  • De arbeidsduur 
  • De werktijden of een onvoorspelbaar werkpatroon 
  • De afzonderlijke loonbestanddelen, zoals bonussen of toeslagen 
  • Het recht op scholing 
  • De procedurele aspecten bij het beëindigen van het dienstverband 

Dit geldt voor nieuwe én bestaande arbeidscontracten. Dus start jouw nieuwe collega Emily volgende maand? Leg deze informatie dan schriftelijk vast, binnen één week na haar eerste werkdag. Maar het kan ook zijn dat Eva om deze informatie vraagt. Pas alle arbeidsovereenkomsten dus op korte termijn aan. Zo voorkom je eventuele schadeplichtigheid. 

4: Eva’s positie als flexibele medewerker versterkt 

Heeft Eva een flexibele arbeidsovereenkomst, waarin de werktijden niet vaststaan? Dan kun je haar niet meer op elk moment oproepen. Dit kan alleen nog in de dagen en uren die je met elkaar afsprak. Benader je Eva daarbuiten? Dan mag ze je oproep gewoon weigeren. 

Daarnaast kan Eva – als zij 26 weken of langer bij jou in dienst is – vragen om een arbeidsovereenkomst met vaste voorwaarden. Misschien heeft ze bijvoorbeeld behoefte aan een voorspelbaar rooster. Je bent vanaf nu verplicht om hier tijdig en het liefst schriftelijk op te reageren. 

Heb je minder dan tien medewerkers in dienst? Dan moet dit binnen drie maanden. Maar heb je tien of meer medewerkers? Dan heb je maar één maand de tijd. Wacht je te lang? Dan is Eva’s verzoek automatisch toegewezen. 

5: Eva’s onbetaalde nevenwerkzaamheden mag je niet zomaar verbieden 

Wil Eva als vrijwilliger aan de slag bij de plaatselijke voetbalvereniging? Dan mag je dit sinds 1 augustus niet meer zomaar verbieden. Dit kan alleen als daarvoor een objectieve rechtvaardigingsgrond bestaat. Overschrijdt Eva hierdoor bijvoorbeeld de maximale arbeidstijden? 

Loopt haar gezondheid of veiligheid gevaar? Of is een verbod nodig om je bedrijfsinformatie te beschermen of een belangenconflict te vermijden? Dan mag je dergelijke nevenwerkzaamheden wél verbieden. Vermeld in ieder geval alvast in ieder arbeidscontract dat medewerkers vooraf toestemming moeten vragen voor het uitvoeren van nevenwerkzaamheden. 

Even sparren?

De Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden zorgt er als het goed is voor dat Eva precies weet wat je van haar verwacht. Kun je wel wat advies gebruiken over hoe je voldoet aan de nieuwe wetgeving? 

Als arbodienst werken we nauw samen met Petra Wille van #RECHT advocaten: dé zelfstandige arbeidsadvocaat die op elk juridisch vraagstuk het juiste antwoord weet. Schakel ons dus vooral in bij vragen. We helpen je graag. Zonder ingewikkelde termen en met een praktische aanpak! 

 

Gratis e-book

Download ons e-book

Burn-outs: zo voorkom en herken je dreigend verzuim